måndag 14 april 2014

Άνω Πετράλωνα

Fina ni. Jag bär er med mig ska ni veta. Ser och upplever saker som jag så gärna vill dela med er. Men vi har inget internet i huset än och det är där det blir lite krångligt. Kommer skriva ett par tre inlägg på raken nu så ni har för några dagar framöver (lika bra att passa på nu när jag tagit med min laptop till svärföräldrarna), och så slipper ni läsa ett jäääättelångt inlägg. Det blir så tradigt.

Tänkte börja med att presentera mitt underbara kvarter Ano Petralona. Jag är, handen på hjärtat, helt säker på att jag hamnat i ett av de mysigaste områdena i Athina.
Beläget mellan Thiseio och Kallithea ligger min nya kärlek. Petralona är uppdelad i två delar: kato, som betyder nedre, och ano - övre. Det är skillnad mellan de två måste jag säga. Kato Petralona är inte hälften så mysigt eller  vackert som Ano Petralona. Men visst, jag kan inte heller påstå att jag är speciellt objektiv i frågan.
Hur som.

Ano Petralona är som en by. Vårt torg, Plateia Merkouri, är en samligspunkt för områdets boende och det är helt fantastiskt att se när det vaknar till liv. Kafeérna öppnar sakta och männen slår sig ner för sin morgonkaffe tillsammans med morgontrötta arbetare. På bänkarna på torget samlas de äldre, med eller utan barnbarn, för att, precis som jag, se hur Ano Petralona gnuggar sömnen ur ögonen.

Här finns allt jag behöver. Mitt hjärta svämmer över av kärlek när jag, efter så kort tid i området, blir hälsad på som en av lokalborna. Här stannar man och pratar, hälsar, frågar hur man mår. I en stor och bullrig stad som Athina behövs det här. En känsla av att tillhöra, att ha kommit hem.


Mitt nyfunna stammisställe Braziliana. Ett måste om du är i Ano Petralona.


Två tyska turister (och röken av min cigarett) på torget i lördags morse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du läser och skriver några ord!