måndag 3 mars 2014

Farmor & farfarLedig idag efter helgens arbete. Åkte hem till farmor och farfar på lunch. Åh, va jag kommer sakna dem när jag åker till Athina.

Som vanligt hade de bestämt sig för att  jag skulle äta ordentligt.
- Här! Ta min bit med, tjejen, sa farfar och skrapade över resten av sitt kött på min tallrik. Samtidigt försökte farmor nypa mig i magen.
- Det får plats lite till, konstaterade hon.

Det var så mysigt att träffa dem.
Mina farföräldrar som lärde mig cykla, simma och åka skidor och skridskor. Som tidiga mornar tog oss med ut i båten för att dra upp nät. Som gröpte ur sylten ur glassbåtarna åt mig och som alltid gjorde smörgåsar på rågkusar med skinka och gurka. Som byggde en stor koja åt mig i trägården gjord av ved och som alltid sa åt oss att rulla i snön efter bastun.
Farfar som, innan vi barn hade vaknat, gick ut i skogen för att plocka blåbär till frukostfilen. Farmor som berättade historier om tomtar och troll.

De var unga när de träffades. Farmor nyss fyllda arton och som hade lämnat Stockholm genom att lifta ner till Göteborg. Farfar var ett år äldre och boendes i Sverige sedan några år tillbaka, på flykt från kriget.
Han såg henne gå ombord på spårvagnen, sprang snabbt ikapp för att komma i samma vagn. Sen dess var det de två. Detta var 60 år sedan.

Jag kommer förevigt vara tacksam för allt de har givit mig. All den kärlek, kunskap och glädje som de förgyllt mitt liv med.
Jag kommer alltid, alltid, alltid att älska er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du läser och skriver några ord!