måndag 10 mars 2014

Brödet med stort B

Ett fantastiskt gott bröd

5 dl vatten, fingervarmt
1 dl mjölk
25 gram jäst (ett halvt paket)
2 tsk salt
1 msk honung eller socker
12,5 dl vetemjöl + mjöl till utbakning


Smula jästen i en bunke tillsammans med vattnet och mjölken. Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Arbeta snabbt ihop degen (som förövrigt ska vara ganska lös). Strö över några matskedar mjöl och låt sedan stå och jäsa i 1-1,5 timme.

Värm ugnen till 240-250 grader.

Stjälp ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Knåda inte och låt jäsbubblorna få vara kvar.
Strö ungefär 0,5 dl vetemjöl över degen och platta till den försiktigt.

Dela upp brödet i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Brödet blir oliktformat eftersom degen är väldigt kladdig, men det är så det ska vara.

Grädda ssedan bröden (utan yttligare jäsning) i mitten av ugnen i 17-20 min.
Låt sedan brödet svalna utan handduk så skorpan blir frasig och fin.

Jätteenkelt och jättegott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du läser och skriver några ord!