måndag 27 januari 2014

Att söka bostad i Athen

- Men Johanna... Alltså. Letar du lägenhet redan NU? Det är alldeles för tidigt!

Så säger alla mina grekiska vänner. De tycker jag kan börja leta sisådär en vecka innan jag flyttar ner.
Jag förstår dem. Bostadsmarknaden är, som jag skrev tidigare, desperat och det finns hur mycket lägenheter som helst som ligger ute på internet.
Själv plöjer jag igenom hoomegreekhome.com (engelska versionen av spitosgatos) och nu senast, på inrådan av Eva, xe.gr.

Det krångliga är inte att hitta bra och passande objekt. Kruxet kommer när man lägger sin tillit i att det ska gå att höra av sig via email. På engelska.
Efter att ha skickat iväg ett tiotal mail så tog min vän Antonis över och han ska under veckan sätta sig ner och ringa runt till de olika uthyrarna. Från Athen och på grekiska.

Något annat jag gärna har i åtanke är att se till att objekten jag är intresserade av är upplagda av privatperson eller att privatpersonen (uthyraren) går att nå ganska omgående efter att ha kontaktat det företag som står för annonsen. Annars måste jag nämligen betala en avgift till denna "mäklarfirma" för att de har hjälpt mig med information.

Så. Vad jag letar efter i stora drag (och detta är inga orealistiska krav eller önskemål med tanke på hur marknaden ser ut, även fast det låter så):

- En liten lägenhet/studio, minimum 25 kvm - maximum 50 kvm (blir för dyrt att värma upp under vintern annars). Drömscenariot är ett litet penthouse, alltså högst upp på taket.
- Ungefärlig hyra runt 200 euro/mån (exk. el, vatten, värme).
- En stor (läs: bred) balkong alternativt en bottenvåning med liten trädgård.
- Helst södra delarna av Athina (Kalithea, Dafni, Nea Smyrni...) eller mer centralt (Petralona, Thissio..). Dock inte i närheten av Omonia.
- En fastighet med en okej "building fee".
- Bra kommunikationer in till centrala delarna, helst metro.


Och det finns. Många. Men som sagt: email på engelska... Tror Antonis kommer få stå för resultaten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du läser och skriver några ord!