söndag 1 september 2013

När illamåendet tar över

Det här blir ett svårt inlägg att skriva. Det är svårt eftersom jag igår hade en bil packad inför Sverige, idag har jag det inte. Vi stannar i Athen tills vidare.

Jag skriver och suddar ut, skriver, raderar igen. Jag antar att det är enklast att gå direkt på pudelns kärna: Giannis har gått in i väggen. Han sover nu och har gjort så sedan...ja, i lördags morse....

Eftersom "psykiskt illamående" (som jag så fint kallar det när ångesten tar över ens liv) är en ganska privat angelägenhet och för många också förknippat med skam så ska jag inte hänga ut Giannis här genom att till punkt och pricka förklara vad som hänt. Den historien är för övrigt så lång att den snarare passar i bokform än i bloggform.
Jag kan säga som så att när krisen kom till Grekland så drabbades Giannis hårt. Jobb, boende, socialt liv, ja allt föll i bitar. Han har jobbat extremt hårt för att komma till den punkten i livet han är vid idag. Han har ett eget hus, ett jobb med okej lön (grekiska mått) och han får äta varje dag även fast vi aldrig kan festa till på kötträtter eller annat som kostar lite mer.
För Giannis att lämna den lilla trygghet som han byggt upp här visade sig vara lättare sagt än gjort. Grekland är hans hem och det enkla liv han lever här är det enda han vågar hålla tag i. Hoppas på.
Även fast han vill åka till Sverige så säger hela hans kropp nej. Det var som att sticka hål på en ballong, luften bara gick ur honom.

Detta kan vara väldigt svårt att förstå för den som aldrig varit i den sitsen Giannis är och har varit i - det är svårt för mig att förstå. Och jag trodde fram tills imorse att vi faktiskt skulle kunna åka. Sedan ändrade jag mig och tänkte att jag kanske kunde åka och så kunde Giannis komma efter.
Nu ikväll tog jag beslutet att jag stannar här med Giannis. Han behöver mig mer än någonsin och Stockholm finns kvar. Kommer mer största säkerhet få någon form av depp själv om några dagar eller veckor, men just nu måste jag vara stark för oss båda. Det är väl det som kallas kärlek antar jag.

Neos Kosmos i fredags. Nya vägar, nya möjligheter. Förhoppningsvis finns det en mening med det hela.

9 kommentarer:

 1. Vilket elände krisen har gett med sig, speciellt svårt för de yngre, med en framtid som är så osäker.
  Man ska följa kroppen och att stanna kvar och kämpa är starkt. Bäst är nog att ta en dag i taget och det finns inget facit.
  Ta hand om varandra!

  SvaraRadera
 2. :-( Massor av styrkeramar till dig !!!!
  Du ska se att det ordnar sig,allt har sin mening!
  Ta nu bara hand om Giannis men glöm inte ta hand om dig själv med!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Förstår honom och vet vad han går igenom. Har varit själv i den sitsen. Han måste vila, vila och vila. Ni måste nog ta en funderare till på flytten och du gör alldelens rätt att avvakta. Var rädd om er!!

  SvaraRadera
 4. Vet du. Jag tror också att allt har en mening. Jag har kikat in här med jämna mellanrum och följt vad som händer fast jag inte bloggar längre själv. Det ÄR inte lätt med flyttar och kulturkrockar/chockar. Jag tror att man kan vinna mycket på att se nya länder. Men det är inte så himla självklart och lätt. Det är ett enormt steg att ta. Jag har någon i min absoluta närhet som hade kunnat bo kvar i samma bostad hela sitt liv utan att resa någonstans en endaste gång (ännu mindre FLYTTA till ett annat land) Och vara totalt nöjd med det. Sen är jag själv helt annorlunda för jag hade kunnat ta ett nytt land varje år. Inget av det är rätt eller fel. Det är bara olika. Vi människor är alla olika. Jag vet inte vad som är bäst för just er att göra. Jag förstår att krisen tär. Hoppas att ni kommer fram till en lösning som känns bra för er båda! Styrkekram/Tina (stockholm-malta tur och retur)

  SvaraRadera
 5. Men oj då! Tror också ni gör rätt att ta dt lite lugnt med flytten just nu. Att byta land är inte lätt och om man inte mår bra är det inget bra utgångsläge. Ta det lugnt och sköt om varann så ordnar det sej säkert. KRAM!

  SvaraRadera
 6. Jag instämmer med det som flera andra redan sagt, det finns en mening med allt och att alla människor är inte byggda för att byta land hursomhelst. Att kunna skapa sig en situation i Grekland idag är oerhört starkt men det är inte säkert att de egenskaper man behöver för att klara något sådant är lika gynnsamma för att kunna leva lyckligt i ett annat (helt annorlunda) land. Jag hör ofta (av alla möjliga personer) att Sverige är ett "lätt" land att leva i och jag undrar alltid vad de menar; huruvida något är lätt beror ju helt på hur man är själv som person, vad man har för styrkor, svagheter och behov. Ta det lugnt och tappa inte modet, det finns alltid en lösning! Styrka till dig! hälsningar M

  SvaraRadera
 7. Jag blir så rörd av det du skriver. Och arg. Förbannade kris. Ta hand om dig själv också nu så att du har styrka att vara bredvid din man. Och låt kärleken leva, göm aldrig undan den trots att livet och problemen blir för tunga ibland. Styrkekramar till er båda!

  SvaraRadera
 8. Tack! Det är det enda jag kommer på att skriva: TACK! Era ord hjälper mig att hjälpa Giannis. Ni är fantastiska och kloka allihop!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Någon "mening" med det som händer vet inte jag om det finns, men det är naturligtvis så, att det bästa ni kan göra nu är att stanna i Athen. Känn fram all kärlek som finns och våga vara i det som är. Så småningom förändras saker och ting. Alltid. Döm inte nuet. Undersök vad det kan ge i stället.
  Kram full av medkänsla från Lena

  SvaraRadera

Tack för att du läser och skriver några ord!