måndag 15 juli 2013

Det trodde jag aldrig

Har blivit erbjuden ännu ett jobb. Ett jobb som nanny åt en svensk-grekisk familj. Anställningen är på heltid, fem dagar i veckan med fast månadslön. Lönen är låg i svenska mått men helt okej i grekiska.

Tankarna går såhär ungefär:

Jag började just det här butiksjobbet och jag trivs verkligen jättebra. Min chef har sagt att om han expanderar och har råd så skulle han vilja ha mig på heltid. Jag tjänar idag 80 euro i veckan, deltid.
Jag känner mig...taskig. Det känns fult att säga upp sig efter såhär kort tid när man fått chansen att arbeta i ett land i kris. Han har verkligen gett mig en chans, mitt språkhinder till trots, och jag känner mig otacksam.

Dock vet jag ju att man måste tänka på sig själv också. Dessa 600 euro i månaden (som nannyjobbet erbjuder) skulle faktiskt göra en skillnad för mig och Giannis. Det skulle göra en hel del väldigt mycket lättare, lyfta en och annan sten från våra axlar.
Men tänk om min chef expanderar då? Tänk om det går superbra för affären? Tänk om mina nya arbetsgivare bestämmer sig mitt i barnsittandet att de inte vill ha mig? Då står jag där med skägget i brevlådan.
Allt jag kan göra då är att städa upp i det blå skåpet efter att olyckan varit framme.Tankar, funderingar och råd är välkomna. 
Ni, mina underbara läsare, är så otroligt visa!

7 kommentarer:

 1. Visst är det konstigt när något händer så helt plötsligt händer det en massa på en gång ;-)
  Det är svårt att råda någon till rätt beslut,ibland måste man bara chansa! Du ska absolut inte ha dåligt samvete om du slutar i affären.Förstår precis dina tankar, det är en jobbig situation,men du måste tänka på dig själv! Lycka till!

  SvaraRadera
 2. hej, jag brukar läsa din blogg och blev jätteglad av att höra att du fått jobb. Nu när du uttryckligen ber om råd så passar jag på att säga mitt. Jag skulle råda dig att ta nannyjobbet, som det ser ut i Grekland idag är det inte mer riskabelt än att vara kvar i butiken. Visst, föräldrarna kanske kommer på efter en månad att de inte behöver någon nanny men å andra sidan kan det lika gärna vara så att butiken tvingas slå igen, sådana saker händer hela tiden. Nackdelen med att lämna butiksjobbet är naturligtvis att du går miste om erfarenhet som kan vara värdefull om du vill jobba med något liknande i framtiden, men det argumentet väger lätt om man ser till lönen.
  Ingen anställer någon för att vara "snäll" och man skall känna sig "elak" för att man säger upp sig. Skulle det börja gå dåligt för butiken är det inte alls säkert att chefen skulle vara så snäll. Att välja jobb efter lön är i det här fallet fullt begripligt och jag tror att många skulle tänka så. En sak till: två jobberbjudanden i ett krisande Athen är inte dåligt! Var stolt för det! Vänliga hälsningar, M

  SvaraRadera
 3. oops, jag menade givetvis att man INTE skall känna sig "elak" för att man säger upp sig!

  SvaraRadera
 4. Annelie och M: TACK! Jag gräver ner mig i stress och panik ibland så jag glömmer helt bort att se logiken i det hela.
  Jag ska tänka på vad era råd och sova på saken. Många kramar och TACK för att ni läser och bryr er!

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag testar nu först och ser om det funkar... Jag skrev en lång kommentar igår och sen en till, men när jag tryckte på "publicera", så kom en annan bild upp och så var det inget mer med det.
  /Lena

  SvaraRadera
 6. Jaha, det funkade. Då tar jag nya tag och ser om jag kan komma ihåg allt jag skrev...
  Spontant och intuitivt, så skulle säga ta nanny-jobbet! Det känns på något vis som om det är mer sannolikt att affären säger upp dig och det kan ske snabbt. Jag har sett så mycket affärer som öppnar och stänger i Grekland under massor av år. Det kan ju hända att familjen också inser senare, att de inte behöver/har råd, det kan man ju aldrig veta men som sagt, jag litar mer på dem. Sen är ju pengarna viktiga i tider som dessa! Om ungarna är goa att ha att göra med, så kan det ju vara riktigt trivsamt och givande, medan det kan bli förfärligt tråkigt att stå i en affär, när folk inte har råd att handla.
  Dessa tankar är de jag kommer ihåg att jag skrev direkt när jag läste ditt inlägg.
  Jo! Jag skrev också att jag tycker du ska sätta dig och skriva ner alla för- och nackdelar med båda jobben och sedan tona in dig och verkligen känna efter. Men jag röstar på nanny!
  Stödkram från Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska absolut skriva en lista, tänkte faktiskt på det idag!
   Jag tänker nog lite i samma banor... Ska sova på saken som sagt.
   Många kramar och TACK!

   Radera

Tack för att du läser och skriver några ord!