måndag 13 maj 2013

Plugg vs. jobb i Grekland

Jag får en hel del mail av människor som undrar när, var och hur det går att få arbete i Grekland. Kort svar: det går inte. Krisen äter upp det antika landet och arbetslösheten är extrem.
Dock vet jag att det finns ett fåtal annonser på arbetsförmedlingens hemsida där svenska företag erbjuder svenskar att åka ner till typ Rhodos eller Kos för att jobba som barinkastare, servitrser och biljettförsäljare. Ni får då boendet betalt vilket gör att er övriga lön ligger på sisådär 30 euro om dagen, exklusive dricks.

Studera däremot, går fortfarande bra i Grekland. Så länge du hittar en kurs eller utbildning från Sverige som är CSN-berättigad (och du själv har full gymnasiekompetens så att du uppfyller kraven för att få bidrag) så finns det ingenting som säger att du inte kan pröva på att bo i exempelvis Athen ett tag. Det fulla CSN-bidraget är förövrigt den ungefärliga summan av en bra grekisk lön idag.

När jag gjorde min språkresa till Paris 2008 så åkte jag med Avista. Jag tycker att den argenturen var super! Jättetrevliga, seriösa, bra på att informera och bra på att ge alternativ och bolla ideér.
Om man planerar att skaffa eget boende i landet där man stannar så finns det möjlighet att få andra studerandes nummer eller mailadresser och på sätt kunna hitta en passande room mate.

Jag ska inte ljuga; de större (längre) kurspaketen kostar en del. Men det är en engångsumma och någonting du helt enkelt får spara till. Om du sedan får CSN-bidrag så klarar du dig galant när du väl är på plats.
Här finns Avistas utbud i Athen. 


Välkommen till Stockholm, våren!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du läser och skriver några ord!