torsdag 17 maj 2012

Frågor och svar - Att bo

Hej, jag heter Linnea och ramlade in på din blogg idag. Läste att du har "flyttat" till Grekland och så vidare. Det är min STÖRSTA dröm. Min absoluta favoritö är Samos,väldigtväldigt nära Turkiet ligger den. Men min fråga till dig, hur går man till väga om man vill flytta dit?Jag vill jobba där, inte plugga.Okej, du har en pojkvän där som du lever med, om jag förstod det rätt? Men jag, som inte har någon att komma till, att bo hos, osv. Har du några tips?HEMSKT tacksam i så fall! 
/Linnea.

Hej Linnea!
För det första, tack för att du tog dej tid att läsa lite på min blogg! Jättekul!
För det andra, att bo i Grekland överlag är ingenting som jag såhär i början kan svara ingående på mer än den uppfattning och den erfarenhet jag själv besitter.
Som du vet - kristider - det är ingenting nytt. Jag kan tänka mej att du, precis som de flesta andra sett på nyheterna och därför har ett slags hum om hur illa det faktiskt är ställt. Bara idag såg jag säkert fem, sex olika personer som letade i soporna. Ja, du förstår.
Men de tips jag kan ge dej som ensamstående resande "utan någon att komma till" är att anmäla dej på alla aupairsidor som finns och på så sätt kansk få kontakt med någon familj som kan tänka sej en barnflicka. Lönen brukar vara låg, runt 300 euro i månaden, men då får du allt som oftast bo hos dem med eget rum och ofta eget badrum. Maten bjuder familjen på och din lön får du spendera som du vill.
Nu vet ju inte jag någonting om din utbildning eller bakgrund men jag vet att det på många ställen ganska lätt går att utbilda sej till engelskalärare via olika förmedlingar (har dock ingen hemsida att länka till). För detta behöver du ha högskolekompetens. Du skrev att du inte ville plugga, men det är i alla fall en ingång till arbete.
Eftersom att du inte vill studera så försvårar det såklart det hela eftersom att du kan få CSN-bidrag genom att plugga utomlands och på sätt hjälpa dej att klara dej ekonomiskt.

Ett annat bra sätt att börja på är annars att säsongsjobba. Servitriser, "inkastare" med mera behövs ofta ute på öar som Rhodos och Kos. Jag vet att arbetsförmedlingen många gånger har sådana annonser ute - kika här.

Jag vet inte om detta var till någon hjälp men lite tips på vägen kanske?
Tveka inte att höra av dej igen om det är något mer du undrar över!

Här följer några aupairsidor:

Aupair World
New Aupair
Great Aupair

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du läser och skriver några ord!